Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

српски језик

Дан матерњег језика у ОШ "Десанка Максимовић", Враћевшница

Издвојено одељење ОШ "Десанка Максимовић" у Враћевшници обележило је у петак, 21. фебруара Дан матерњег језика. Ученици су радо прихватили идеју да прославе лепоту матерњег језика и уз помоћ учитеља и наставника преточили су је у разноврстан програм.

Најпре су ученици млађих разреда читали саставе на тему Зашто волим језик којим говорим, а затим су у улози слова, поређани азбучним редом, изговарали најлепше речи нашег језика: анђео, Бог, вера, голуб, душа, ђак, енергија, живот, земља, искреност, јабука, кућа, љубав, мајка...

Ученици старијих разреда анализирали су у ком правцу се развија наш језик путем СМС порука, заправо како се речи замењују скраћеницама и обично незграпним кованицама. Порука ове анализе била је да треба чувати лепоту матерњег језика, а апел – да се бар на овај дан забораве мобилни телефони и да се вратимо комуникацији пуним речима и реченицама.

Колико смешна може бити употреба речи које не разумемо, приказале су ученице 7. разреда извевши на школској сцени одломак из "Покондирене тикве". Лепота једног језика најбоље се огледа у рецитацијама, па су ученици рецитовали песме омиљених песника.

Као резултат ученичких размишљања о лепоти и вредности матерњег језика појавило се и неколико лепих мисли које су ученици превели на енглески и француски језик и оставили као писани траг на паноу. Једна од мисли била је: "Веома је важно знати и говорити разне језике, али је ипак најважније сачувати, неговати и волети свој матерњи језик."

повратак