Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

архива

Дечија недеља

У нашој школи и ове године је низом активности, уз учешће свих ученика, обележена Дечија недеља (1-5. октобра).

Дечија недеља започела је тако што су се сви ученици упознали са дечијим правима у духу слогана "Растемо као једно- бољи смо заједно". Ученици су у ваздух пуштали и балоне на којима су исписивали поруке пријатељства.

Други дан недеље био је резервисан за физичке активности и хуманитарни рад. Ученици старијих разреда матичне школе међусобно су се, најпре, надметали у одбојци и фудбалу, а затим је одржано и такмичење у стоном тенису на којем су учествовали и ђаци из издвојеног одељења у Враћевшници. Млађи основци тога дана скупљали су слаткише и школски прибор који ће преко Црвеног крста бити предат деци слабијег материјалног стања.

У среду је било маскирања, фризирања и цртања. Ученици старијих разреда одржали су маскенбал на којем су изабране најуспешније маске, а њихови млађи другари бирали су најбољу фризуру. И једни и други цртали су плакате на тему Дечије недеље. У издвојеном одељењу у Сврачковцима гледао се филм, о којем је након тога било дискусије.

Четвртак је био дан за трибину о људским правима. Трибина је одржана у присуству ученика, родитеља, наставика, учитеља и бројних гостију из других горњомилановачких основних школа. Трибину је обележило и учешће представника Школске управе Моравичког округа, Центра за социјални рад, Волонтерског центра Горњи Милановац, Црвеног крста Горњи Милановац и волонтера Црвеног Крста. Ученици млађих разреда су цртали кредама радове на платоу испред школе на тему „Бољи смо заједно“.

Последњи дан обележила је игра и музика. У холу школе ученици старијих разреда су показали колико су успешни у песми и игри уз караоке. Уз помоћ својих учитељица, другаци су за неколико дана припремили и 5.октобра извели представу „Бисери по пољу расути“. Глумом, рецитовањем, игром и песмом, приказали су скоро заборављене обичаје нашег народа, а све то у знаку доласка јесени. Ученици четвртог разреда су се бавили спортским активностима.

Да је обележавање Дечије недеље било успешно, показатељ је и то што су у активностима учествовали скоро сви ученици школе и што су схватили поруку да смо заједно, свакако, јачи.

повратак