Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

пепси

Предавања на тему „Електронско насиље и безбедно коришћење интернета“

У Основној школи “Десанка Максимовић”, у понедељак 23. децембра 2013. године у организацији школског Тима за заштиту деце од насиља и Унеско клуба за ученике седмог и осмог разреда одржано је предавање на тему „Електронско насиље”. Колико интернет и друштвене мреже могу бити опасне за људе, а посебно за децу школског узраста, приближиле су три гошће активисткиње Црвеног крста, ученице гимназије „Таковски устанак“: Марија Леро, Милица Мишовић и Анђела Лаудановић.

На занимљив начин, уз презентацију и краћи филм, ученици су имали прилику да чују шта се догађа њиховим вршњацима из непосредне околине због неопрезности на интернету, али и бројне савете како да безбедно користе интернет и друштвене мреже. Кроз интересанту презентацију ученици су се подсетили да је насиље сваки облик једанпут учињеног или поновљеног понашања које има за циљ наношење психолошког или физичког бола другоме. Електронско насиље укључује било какав облик слања порука путем интернета или мобилних телефона. Има за циљ повређивање, узнемиравање или било какво друго наношење штете детету, младом или одраслом човеку који не може да се заштити од таквих поступака. Појављује се у облику текстуалних или видео порука, фотографија или позива. Укључује: узнемиравање, ухођење, вређање, несавестан приступ штетним садржајима, ширење насилних и увредљивих коментара, снимање окрутних, насилних сцена, слање претећих порука, као и креирање интернет страна које садржe приче, цртеже, слике и шале на рачун вршњака.

Кроз интерактиван приступ, ученицима је наглашена разлика између вршњачког и електронског насиља које због технологије може бити присутно 24 часа, као и да за ову врсту насеља не постоји распуст или одмор. Кроз примере, ученицима је приказано да дете сада може бити изложено узнемиравању код куће и на другим местима која су пре за њега била сигурна. Подучени су да буду опрезни, јер једном постављени садржаји на интернету не могу се уклонити, а публика и сведоци се повећавају невероватном брзином. Специфичност електронског насиља је управо у томе што насилници могу остати анонимни, а без физичког контакта са жртвом или публиком, деца/млади теже разумеју штету коју наносе повређивањем другог. Управо ова чињеница може изазвати снажно осећање страха, изложености и незаштићености код оних који су доживели електронско злостављање, док ономе ко чини злостављање то може бити подстицај за наставак своје забаве- малтретирања.

Ученици су пажљиво слушали вршњачке едукаторе, спонтано износивши своје ставове и искуство у вези са друштвеним мрежама. Сазнања до којих су дошли на овом предавању, уз истраживачки рад и помоћ стручних сарадница, преточиће у презентације које ће приказати својим млађим другарима и родитељима на трибини у другом полугодишту.

Корисне податке о борби против насиља можете наћи на следећим сајтовима:

Тијана Ђукић, психолог, коордонатор Тима за заштиту деце од насиља

повратак