Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

пепси

Поштовани ученици и родитељи,

У свакој школи постоји Програм заштите деце и ученика од насиља, злостављања и занемаривања направљен на основу низа међународних докумената које је Влада Републике Србије усвојила 2005. године као стратешке и обавезујуће. Преглед докумената релевантних за заштиту деце од насиља: Конвенција о правима детета, Национални план акције за децу, Општи и Посебни протокол за заштиту деце и ученика од насиља у образовно-васпитним установама.

Као што сте информисани на родитељским састанцима, у школи од школске 2006/2007. године постоји Програм заштите деце и ученика од насиља, злостављања и занемаривања н школски Тим за заштиту деце од насиља који има задатак да се бави превенцијом и интервенцијом у ситуацијама насиља.

ЕЛЕКТРОНСКО НАСИЉЕ - Добре и лоше стране 21. века

Мобилни и интернет омогућавају ти да си увек у току и увек присутан свуда. Можеш брзо доћи до информација које ти требају, разговарати и забављати се са пријатељима, али и упознавати децу и младе из различитих делова света. Можеш да размењујеш мишљења с другима, играш игрице, пратиш новости и занимљивости. Међутим, мобилни и интернет, упркос свим својим могућностима, ипак су само алати. Нажалост, постоје неки који користећи се овим алатима вређају и узнемиравају друге. У њиховим рукама мобилни и интернет претварају се у моћно оружје.

Има особа које то раде непромишљено, неки из форе и забаве, неки с намером да повреде или осрамоте, а неки злоупотребе могућности које ови алати дају. Дешава се да појединци шаљу узнемиравајуће и претеће поруке, наговарају на одбацивање и мржњу, објављују тајне и неистине о другима. Неки подстичу друге да дају непријатне коментаре о онима које не воле јер желе да их осрамоте пред што већим бројем људи. Постоје и особе које се лажно представљају да би преварили и искористили друге, а неке „проваљују" у туђе мобилне, е-мејлове или блогове и шаљу злобне коментаре и поруке о другима у туђе име. Све ово може да се догађа путем позива или смс поруке, путем е-мејла, чета, блога, различитих социјалних мрежа или других интернет страница, а назива се електронско насиље или злостављање.

Појам електронско насиље

Насиље је сваки облик једанпут учињеног или поновљеног понашања које има за циљ наношење психолошког или душевног бола другоме.

Електронско насиље укључује било какав облик слања порука путем интернета или мобилних телефона. Има за циљ повређивање, узнемиравање или било какво друго наношење штете детету, младом или одраслом човеку који не може да се заштити од таквих поступака. Појављује се у облику текстуалних или видео порука, фотографија или позива. Укључује: узнемиравање, ухођење, вређање, несавестан приступ штетним садржајима, ширење насилних и увредљивих коментара, снимање окрутних, насилних сцена, слање претећих порука, као и креирање интернет страна које садржe приче, цртеже, слике и шале на рачун вршњака.

Разлика између вршњачког и електронског насиља

Савети за безбедно коришћење интернета

Како сигурно водити интернет дневник/блог?

Блог је скраћеница од енглеске речи wеblog, што у дословном преводу значи „интернет дневник". То је интернет страница на којој појединац или група људи бележе своја размишљања, ставове, размењују своја мишљења о одређеној теми. Може се лако и брзо створити и не захтева познавање неког специфичног рачунарског програма. Иако се сматрају неким обликом дневника, запамти да све што напишеш на блогу постаје јавно и доступно великом броју људи. Ако блогујеш, увек постоји шанса да неко пронађе твој блог и сазна твој стварни идентитет, а то могу бити управо људи за које најмање желиш и очекујеш да те пронађу.

Познавање могућности које блог нуди, а тиме и могућих опасности које се крију, омогућује ти да се заштитиш, сигурно блогујеш и уживаш у комуникацији с другима. Опасности блога су:

Како одржати приватност свог блога:

Уколико имаш питања и недоумице у вези са овом тему, обрати се наставнику информатике, а уколико си доживео непријатност у виртуелном свету обавести свог одељенске старешину, стручну службу или наставника у когa имаш поверења, а ту су и чланови школског Тима за заштиту деце од насиља.

У школи, више информација можеш добити на пано-приказима „Кораци у интервенцији“ на зиду код рачуноводства , „Вршњачко насиље“ и „Електронско насиље“ на улазу у школу.

Изузетно корисне податке о борби против насиља можеш наћи на следећим сајтовима:

Обавезно посети одлично урађен и врло занимљив сајт са саветима о безбедном коришћењу интернета:

Приредила:

Педагошко-психолошка служба

повратак