Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

математика

Сајам науке

У суботу 1.децембра 2012.године деца из ОШ „ Десанка Максимовић“ ишла су на сајам науке у Београд.

Обишли смо сајам који се одржавао на три места. Видели смо разне огледе о ваздуху. Правили смо степенице од разних течности. Било је забавно јер смо видели ксилофон. Ту је неколико штапића од разних врста дрвета. Ударањем по њима добијају се разни тонови. Уживали смо у свирању. Слагали смо коцке и ако сложимо тачно на видео биму се појави слика из свемира. Стајали смо испред телевизора који је показивао отпрлике колико имамо година. Најлепши утисак на нас оставио је експеримент када су показивали шта се дешава када лед ставимо у врућу воду . Приликом изласка паре били смо одушевљени. Још веће изненађење је било када су црево из којег је излазила пара ставили у посуду напуњену течношћу за судове. Почели су да излазе мехурићи разних величина, који су летели наоколо.

На сајму науке било је лепо и желеле би смо да одемо и следеће године.

Александра Дамњановић IV/1

Мина Пантић IV/2

Ласер шоу

Одабрани ученици ОШ „Десанка Максимовић“ 1.12.2012. године кренули су на сајам науке у Београду.

Када смо стигли дивили смо се разним експериментима. Директор нас је обавестио да идемо на неко изненађење. Сви смо се питали шта је то. Одвели су нас у неку велику зграду где нас је чекао „ласер шоу“.

У почетку су били разни експерименти. У задњих петнаест минута почео је величанствени ласер шоу. Ласери су сијали у наше лице и правили формуле које се тркају, авионе који лете и много других занимљивих ствари праћених специјалним ефектима.

На излазу учесници шоуа су нам поделили разгледнице. На крају смо се вратили кући а екскурзија нам је остала у сећању као најбоља.

Добросав Милутиновић III1

Марко Јевтовић IV2

Боривоје Катанић IV2

Посета Сајму науке у Београду

У суботу, 1. 12. 2012., ученици наше школе који су остварили успехе на такмичењима из природних наука, отишли су у Београд да посете Сајам науке.

Када смо стигли, купили смо карте и ушли у прву зграду. Било је ту много лепих ствари: од соларних панела од лименки за сушење воћа и поврћа, па и до племенитог тестирања животиња. Али, најзанимљивије су биле „Знанствене чаролије“. Хрватско хемијско друштво нас је, с великим ентузијазмом научило о густини и другим хемијским појмовима, како да направимо љигавца и вулкан од теста.

После смо ишли на Ласерски шоу који је био фантастичан. Затим смо отишли у другу зграду, која је, може се рећи, била најзанимљивија. Било је разних наука, из којих се могу издвојити: математика, географија, спелеологија, биологија и физичка хемија.

На ред је дошла и трећа зграда, која је била као научна играоница од рециклираних материјала. Ту је била и Научна јелка која је била јако необична и симпатична.

Већ је било време да одемо кући. Време је тако брзо пролазило да нисмо били ни свесни. Волела бих и да следеће године одемо на Сајам науке, који је ове године био сјајан.

Тамара Плачић VI1

повратак