Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

математика

Посета манифестацији „Фестивал науке Београд 2012“

У суботу, 1. децембра 2012. посетили смо манифестацију „Фестивал науке“ која се одржава од 29. новембра до 2. децембра у Београду. На екскурзију је ишло 40 ученика од трећег до осмог разреда који су остварили запажене резултате на такмичењима у прошлој школској години. Ученици су плаћали улазницу 330 динара, док је школа је обезбедила превоз, ужину и платила улазницу за физичко - ласерски шоу.

Фестивал се одржавао на четири локације: бивша РК „Клуз“, „Студентски културни центар“, Галерија Народне банке Србије и Театар „Бојан Ступица“.

Прво смо обишли поставке у СКЦ-у где су све галерије претворене у простор за дечију игру са науком. Овде смо имали прилику да видимо следеће поставке:

У Театру „Бојан Ступица“ ученици су присуствовали фантастичном ласерском шоу који је извео тим експерата за звук и светлост са Универзитета Лунд. Огледи из атомске физике који се претварају у невиђен светлосни шоу, поигравање звучним таласима и коморе са ватром која делује незаустављиво. Коришћење разлике у притисцима да би се са лоптицом за стони тенис пробило три празне лименке, стварање звука услед кретања ваздуха изазваног топлотом и још много тога оставило је фантастичан утисак на нас.

У бившој РК „Клуз“ је било преко 30 поставки из готово свих научних дисциплина. Само нешто од онога што смо видели је:

Галерија Народне банке Србије је претворена у научну играоницу од рециклираних материјала коју су направили маштовити стручњаци из компаније „GUIXOT DE 8“, Шпанија. Имали смо прилику да се поиграмо са бициклом који је претворен у кран за пецање, лавиринтима, клацкалицама, птицом, вртешкама... и све то је сачињено од старих и одбачених предмета.

Ученици су рекли о Фестивалу:

повратак