Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

историја

Млади историчари на Руднику

У петак, 19. априла 2013. г, ученици шестог разреда, њих 16, посетили су са својим наставницима историје, Весном Ацовић и Слободаном Аксентијевићем, остатке средњовековних грађевина на Руднику. Ово је била прилика да се кроз дружење, причу, самостално сналажење на мапи и забаву, упознамо са остацима материјалне културе нашег краја.

Пешачење смо започени поред спортских терена, Колоније и упутили се ка Шумској кући. Први одмор за освежење направили смо под врхом Вијуљ (769 м) одакле се пружа фантастичан поглед ка долини реке Јасенице и наша одредишта Мису и Градове.

Миса је првобитно саграђена као католичка црква, будући да су Рудник населили Саси захваљујући којима се развија рударство на нашим просторима. Поред њих, за Рудник су својим трговачким пословним односима били везани и Дубровчани. Доласком Турака и падом Србије у XV веку, ова црква је претворена у џамију, а њене развалине и данас, мада веома оштећене, одолевају зубу времена. Недалеко од Мисе, на простору на којем се некада налазила средњовековна варош, и сада се могу видети остаци утврђења. И поред тога што је мало тога сачувано, јер је централни део тврђаве зарастао у шуму, на угловима четвороугаоне грађевине још се могу уочити остаци кула, поготово оних на југозападној страни.

Обилазак Рудника завршили смо код ОШ „Арсеније Лома“ и споменика посвећеног страдалима у ратовима 1912-1918, у чијој основи почивају посмртни остаци качерског војводе Ломе.

На излет кроз време ишли су следећи ученици: Тамара Плачић, Теодора Отовић, Магдалена Рашковић, Кристина Глишовић, Лука Максимовић, Душан Поповић, Милош Дамљановић, Авро Лековић, Давид Ђунисијевић, Анђела Стевановић, Неда Бакић, Мила Димитријевић, Бојан Ковачевић, Ивана Недељковић, Александра Виријевић, Кристина Николић

повратак