Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

школски летопис

28. октобар 2017. године

Ученици шестог, седмог и осмог разреда наше школе, у организацији УНЕСКО клуба, посетили су Београд где су имали врло занимљив и едукативан садржај. Прво су посетили Конак кнегиње Љубице и одгледали монодраму „На кафи код кнегиње Љубице”, затим су отишли у Француски институт, а након тога у Галерију САНУ. Након слободног времена које су провели у шетњи Кнез Михаиловом улицом и Калемегданом, отишли су на Сајам књига.

28. октобар 2017. године

Наставници су посетили Сајам књига у Београду.

20. октобар 2017. године

Одржан је Састанак координатора међународног програма ''Еко-школе'' на коме је нашу школу представљала учитељица Мирјана Вучетић. Еко-пакет конференција је почела поздравним говором Александре Младеновић, организатора овог скупа. Затим су се обратили проф. др Живота Радосављевић и Милена Табашевић, национални координатор међународног програма Еко-школе, која је приказала досадашње резултате и најавила конкурс у школској 2017/2018.години. Учесници су имали прилику да чују музички наступ штићеника Дома за лица ометена у развоју ''Срце у Јабуци''. Након тога је уследила свечаност доделе Зелених застава и заједничко фотографисање. После краће паузе, скуп је поздравила и Љубица Наумовић, представник компаније Тетра Пак, а након њеног излагања Анђелка Михајлов - национални ментор за FEE програме у Србији и приказала презентацију о штетном утицају живе на човека и природну средину. Уседило је подношење извештаја еко-координатора појединих школа. Наша школа је представљена извештајем о Пројектном дану из 2017. године. Састанак је завршен евалуацијом и разговором о будућој сарадњи.

19 – 21. октобар 2017. године

Организована је екскурзија за ученике осмог разреда. Ученици су посетили манастир Хопово, гроб Бранка Радичевића на Стражилову, Сремске Карловце (Гимназија, црква Светог Николе), Петроварадинску тврђаву и Нови Сад, где су и преноћили. Другог дана су ученици посетили Зобнатицу (Ергела и Музеј коњарства), Суботицу (Градска кућа), Палић (Зоо врт) и дворац Фантаст. Другу ноћ су преноћили у Новом Бечеју. Трећег дана на програму је била посета Зрењанину (Црква Светог Ивана Непомука) и резервату Царска бара који се налази у близини рибњака Ечка.

19 – 20. октобар 2017. године

Организована је екскурзија за ученике седмог разреда. Ученици су посетили Пожаревац (Галерија модерних уметности, Народни музеј и Етно парк на Тулби), Виминацијум и Лепенски Вир. Преноћили су у Доњем Милановцу. Другог дана су посетили Центар за посетиоце националног парка "Ђердап", ХЕ "Ђердап", Неготин (Народни музеј, Музеј Хајдук Вељка, Мокрањчева кућа) и Гамзиград.

13. октобар 2017. године

За ученике првог разреда одржана је трибина представника МУП-а о безбедности ученика у саобраћају. Као и сваке године, одржавају се предавања ученицима првог разреда основних школа. О безбедности ученика у саобраћају, примерено узрасту првака, говориo je представник МУП-а из Горњег Милановца Милан Гогић. Ученици су имали прилику да погледају и серију Зебра, знак, семафор... која је реализована у сарадњи са Ауто-мото савезом Србије уз подршку МУП-а Србије. Кроз неколико кратких, играних прича, деца су се упознала ко све учествује у саобраћају, за шта служе саобраћајни знаци, семафор, саобраћајна полиција, како се прелази коловоз...

4. октобар 2017. године

Свој допринос обележавању Дечје недеље ученици петог разреда су дали традиционалном посетом Музеју рудничко - таковскиг краја. Поред задатка да се упознају са начином рада музеја, ученици су имали важан задатак да покажу културу лепог понашања у шетњи на путу од школе до Музеја и културу понашања у Музеју.

2 - 6. октобар 2017. године

Дечја недеља је ове године организована под слоганом Градимо мостове међу генерацијама ЗА РАДОСТ СВАКОГ ДЕТЕТА. Стиховима из Буквара дечјих права и бројним активностима које су реализоване у школи, настављена је дуга традиција обележавања Дечје недеље. Ученици млађих разреда гледали су представу Лепотица и звер Крушевачког позоришта. Учествовали су у спортским активностима, учили уз помоћ старијих другара, представљали занимања на маскенбалу.

Можемо издвојити једну од најлепших активности, приредбу за баке и деке ученика I/2 и заједничко дружење уз слаткише из бакине кухиње. У току недеље спроведена је и хуманитарна акција уз помоћ Центра за социјални рад и социјалног радника Снежане Станковић. ученици су посетили баку Кринку Ковачевић у Немањиној улици, у близини школе. Јако је била срећна када их је видела. Да млада лица ипак мисле на старије, показали су и ученици II/1 одељења са својом учитељицом, који су посетити баку Милицу Браковић, у улици Солунског фронта 40, која је прималац социјалне помоћи. Деца су својим племенитим гестом, бар на тренутак вратила осмех и топлину у срце ове старице, која им се обрадовала и позвала да опет буду њени гости, што су ученици и прихватили.

У Враћевшници је Дечја недеља обележена петодневним програмом. Отворена је у понедељак дечјим шкрабом, када су ученици кредама украсили школско двориште, цртајући мостове међу генерацијама. Уторак је био дан за заборављене игре – ластиж, кликере, крпењаче, а тог дана је одржана и изложба јесењих шешира. На шеширићима се нису нашли само осушени листићи, већ и плодови јесени – украси од кукуруза и поврћа. Среда је по традицији спортски дан, па су се ученици надметали у трчању у џаку, тркама на полигону са препрекама. После тога, ученици нижих разреда су погледали цртани филм „Упомоћ, ја сам рибица“. У четвртак је ликовна радионица окупила све ученике виших разреда, а израђивана су весела лица од материјала за рециклажу- чепова, папира, пластичних флаша... Наставница биологије им је затим пустила филм „Занимљивости из биологије“ уз пропратне коментаре и дискусију о ономе што су видели. У петак је затворена Дечја недеља представом „Црвенкапа“ на енглеском језику, као и јавним часом из правописа и цитатима на француском језику, паралено са њиховим еквивалентима на српском језику, едукативног карактера. То је био поклон ученика окупљеним родитељима и другарима, а онда су две баке узвратиле радионицом народне радиности – показале су како се преде и плете, па су заинтересоване девојчице могле да се опробају у овим вештинама. Био је то леп мост међу генерацијама, лепа размена знања и искуства.

Ученици издвојеног одељења у Мајдану почетак Дечје недеље обележили су одласком у Горњи Милановац, где су у Дому културе, а у организацији Културног центра одгледали позоришну представу Лепотица и звер. Представу је извело Крушевачко позориште по мотивима бајке Шарла Пероа и драматизације Мирослава Беловића. Другог дана Дечје недеље ученици издвојеног одељења Сврачковци посетили су другаре мајданске школе. Деца су уживала у заједничким активностима и боравку у природи.

27. септембар 2017. године

За све чланове колектива наше школе организована је презентација и подела Породичног приручника за понашање у ванредним ситуацијама. Школа је овом приликом добила и постере на којима су приказане одређене ванредне ситуације, као и како поступити када до њих дође. Презентацију су одржали Сузана Коњевић из Министарства унутрашњих послова, Владета Јовановић, припадник ватрогасно-спасилачке јединице из Горњег Милановца и Срђан Милићевић, члан општинског већа.

26. септембар 2017. године

Ученици издвојеног одељења из Мајдана посетили су манифестацију обележавања Дана страних језика, коју су организовали и спровели ученици и наставници таковске школе. Ученици су имали прилику да погледају продајну изложбу, да се почасте разним ђаконијама и да учествују у квизу знања. Након тога смо посетили изложбу слика Перице Донкова у Модерној галерији Културног центра и Дечје одељење библиотеке "Браћа Настасијевић". У библиотеци су поводом предстојеће Дечје недеље ученици цртали радове на тему "Лепе речи". Радови ће бити изложени на изложби радова током Дечје недеље.

21. септембар 2017. године

На стадиону ФК „Таково“ одржан је јесењи крос на коме је учествовао велики број ученика од првог до осмог разреда.

13. септембар 2017. године

Одржана седница Наставничког већа.

2. септембар 2017. године

Основна школа „Десанка Максимовић“ добила је од Министарства просвете, науке и технолошког развоја донацију од 10 комплетних рачунарских јединица за увођење информатике и рачунарства као обавезног предмета од 5. разреда. Посебна захвалност Школској управи и руководиоцу Школске управе у Чачку Слађани Парезановић за подршку школи. Директор школе Емина Ђурић преузела је опрему у просторијама Школске управе. ОШ „Десанка Максимовић“ једна је од три школе из Моравичког округа, која је добила ову донацију.

1. септембар 2017. године

Ученици издвојеног одељења у Мајдану започели су школску годину у реновираној школи. У мајданској школи је замењена прозорска столарија на учионици, замењене су подне површине и ревилитализовани су зидови обе учионице и урађена је адаптација друге учионице за потребе наставе физичког васпитања, а такође је решен проблем грејања у зимском периоду заменом дотрајале пећи.

1. септембар 2017. године

Традиционално, ученици првог разреда имали су свечани пријем у Матичној школи у 7:30h, где су погледали приредбу, коју су за њих припремили ученици четвртог разреда са својим учитељицама Душанком Грујић, Весном Ковачевић Мирковић и Весном Симовић и наставницом музичке културе Иваном Тодоровић. После завршетка свечаног програма и обраћања директорке школе, која им је пожелела добродошлицу, пуно среће и успеха у школи и што више лепих тренутака у школским клупама, учитељи су извршили прозивку ђака и повели их у своје свечано украшене учионице, где су све ђаке прваке чекала изненађења.

1. септембар 2017. године

Почела је школска 2017/2018. година. У овој школској години ОШ „Десанка Максимовић“ има 23 одељења са 494 ученика у Матичној школи и 97 ученика у издвојеним одељењима: у Враћевшници 72 ученика, у Сврачковцима 11 ученика, у Мајдану 8 ученика, у Горњој Црнући 4 ученика и у Доњој Врбави 2 ученик. Поред тога, Матична школа има и продужени боравак. Настава се у Матичној школи реализује у две смене, а у издвојеним одељењима у једној смени. И у овој школској години одвија се кабинетска настава у Матичној школи. Матична школа, као и школе у Враћевшници и Мајдану имају кухињу.