Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

школски летопис

30. новембар 2018. године

Издвојено одељење Основне школе „Десанка Максимовић“ у Враћевшници је добило свој мурал. Изнад улазних врата, осликан је лик наше велике песникиње по којој школа носи име. Носиоци пројекта су „Радич – гружанска иницијатива младих“ из Враћевшнице и „Културни парк Ковионица“ из Кутлова. Спонзор је горњомилановачка „Звезда Хелиос“, а пројекат је подржала „Задужбина Светислава Жиловића“. Мурал је израдио двадесетчетворогодишњи сликар Стефан Стевановић Пепи. Мастер студије сликарства је завршио на Факултету ликовних уметности у Београду, а сликарством се бави већ десет година. У плану је израда још неколико мурала са ликовима знаменитих личности. План је да се од Враћевшнице направи туристичко место и да се израде мурали са ликовима Ђуре Јакшића, Добрице Ерића, Обреновића, Мије Алексића...Ови мурали ће бити израђени на важнијим објектима као што су Дом здравља, школска библиотека, а у току су радови на муралу са ликом Радича Поступовича на зиду Мотела Жиловић.

29. новембар 2018. године

Нашу школу посетио је Оскар Мађионичар. Ученицима од првог до четвртог разреда, кроз мађионичарске трикове, говорио је како само упорношћу, вежбањем и свакодневним тренинзима могу доћи до циља и жељених резултата. Дружење са мађионичарем било је забавно, али и поучно.

19. новембар 2018. године

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу, УНЕСКО, установила је Међународни дан толеранције 1995. године. То је дан који се широм света обележава 16. новембра и који нас све подсећа на поштовање и уважавање другачијих од нас. Тим поводом, УНЕСКО клуб ОШ „ Десанка Максимовић” угостио је представнике образовне организације „Хавер Србија”, која се залаже за борбу против предрасуда, дискриминације, антисемитизма и ксенофобије. Организоване су три радионице за ученике од петог до осмог разреда, две у просторијама ОШ „ Десанка Максимовић”, а једна у издвојеном одељењу у Враћевшници. Ученици су са задовољством прихватили представнике ове организације и радо су учествовали у свим активностима. Теме су им биле блиске и могли су отворено да воде дијалоге и размењују искуства из области религије и културе, да препознају, поштују и разумеју разноликости, да се супротстављају предрасудама и дискриминацији и развијају индивидуалне вештине за стварање инклузивне интерќултурне средине. „Хавер Србија” већ дуги низ година има успешну сарадњу са ОШ „ Десанка Максимовић”, што се показало као веома корисно искуство и за ученике, и за наставнике ове школе. Надамо се да ће и следеће године, истим поводом, бити гости наше школе и пренети бројна искуства на наше ученике.

14. новембар 2018. године

У холу ОШ „Десанка Максимовић“ отворена је изложба Писма Хилде Дајч, у реализацији Весне Ацовић, наставнице историје. Изложба је посвећена Хилди Дајч, која је последње дане живота провела у логору Старо Сајмиште. Изложбу је припремило Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Амбасадом државе Израел у Београду. Изложбу чине илустрације из стрипа о Хилди Дајч, аутора Александра Зографа. Писма, која је Хилда писала својим пријатељицама Нади и Мирјани, сачувана су и описују живот у логору, као што Дневник Ане Франк осликава живот Јевреја у Европи за време Другог светског рата. Писма су сведочанство о животу међу жицама, животу у коме личност постаје број, живот коме је одузето достојанство, нада, вера. Хилда Дајч, пореклом Јеврејка, рођена је 1922. године у Бечу. Неколико година, након рођења, са својим родитељима преселила се у Београд. Сви затвореници „Сајмишта“, укључујући и породицу Хилде Дајч, стрељани су током марта и маја 1942. године.

14. новембар 2018. године

Ученици одељења II/2 у сарадњи са Бојаном Миловановићем из ГМ ОПТИМИСТ-а учествовали смо у акцији сађења садница за дрворед поред Деспотовице.

7. новембар 2018. године

Одржанa је седница Наставничког већа повод завршетка првог тромесечја.

3 – 4. новембар 2018. године

Наша уценица Тијана Радовановиц 8/4 из издвојеног одељења у Враћевшници, учествовала је на ликовној колонији "Осмаци Рисиму и Надежди" у Уметничкој школи у Чачку. Ликовној колонији је претходио ликовни конкурс на којем је учествовало 38 школа Моравичког округа, а комисија је одабрала 21 представника за учешће на ликовној колонији која је била едукативног и такмичарског карактера. Ученици су имали предавање о уљаном сликарству и два дана су се опробали у сликању уљаном техником репродукција чувених сликара Надежде Петровић и Рисима Богичевића. Такође су имали предавање о животу и делу Надежде и Рисима. Дана 21. децембра 2018. биће отворена изложба ушеничких слика и на изложби ће бити гласање за најуспешнију слику, чији аутор и његова школа као награду за учешће добијају на поклон израду мурала.

27. октобар 2018. године

Традиционално је организован једнодневни излет ученика у Београд, како би се упознали са културно-историјским знаменитостима тог града и како би посетили Сајам књига. Излет је, као и сваке школске године, организован и реализован у складу са Годишњим планом рада школе, а реализовали су га координатори УНЕСКО клуба школе, наставница историје Весна Ацовић и наставница француског језика Сања Петровић. На излет је кренуло укупно 36 ученика шестог, седмог и осмог разреда, већина из матичне школе и неколико ученика из издвојеног одељења у Враћевшници. Тог дана, обишли смо неколико културно-историјских знаменитости Београда пре него што смо се упутили на наше главно одредиште - Сајам књига. Најпре смо посетили Конак кнегиње Љубице, где нас је стручни водич провео кроз све просторије Конака и упознао ученике са начином живота и обичајима у Србији у то време. Затим смо отишли у Саборну цркву, а касније смо посетили и Француски институт, где су ученици имали прилику да обиђу просторије института и да посете библиотеку и медијатеку, а запослени у институту су им дали смернице како да се ближе упознају са француским језиком и културом, као и препоруке за лакше и брже савладавање француског језика. Након слободног времена и шетње Кнез Михаиловом улицом, наставили смо са нашом едукативном мисијом и ученике повели у Етнографски музеј, један од најстаријих музеја на Балканском полуострву, где нам је кустос предочио колико је овај музеј значајан за наш народ и културу. У касним поподневним сатима упутили смо се ка Сајму књига, где су ученици имали прилику да неколико сати проведу разгледајући књиге и остали наставни материјал који ће им помоћи при учењу. Посебна драж овог излета је у томе што већина ученика никада раније није посетила Сајам књига и према њиховим речима, ово је једно велико и незаборавно искуство.

25 – 31. октобар 2018. године

У „Задужбини Жиловић“ у Враћевшници је у организацији Удружења грађана „Културни парк Ковионица“ одржана регионална радионица „Заборављене дечије игре и спортови“. Поред организатора, у радионици су учествовали Савез Срба Румуније, српскe школe „Доситеј Обрадовић“ из Темишвараи „Никола Тесла“ из Будимпеште, Основна школа „Десанка Максимовић“ из Враћевшнице и Музеј рудничко – таковског краја. У суботу 27. октобра у дворишту школе у Враћевшници, деца из Темишвара, Будимпеште и Враћевшнице су се представила играма по свом избору у оквиру програма Игре мога краја. Ученици из Враћевшнице су уз помоћ свог наставника физичког васпитања Александра Николића, објаснили правила одабраних игара, а затим их и практично показали. Била је ово дивна прилика да се упознају са играма из других средина и, што им је било посебно занимљиво, са варијацијама игара које се играју у њиховој средини. Овом приликом реконструисане су следеће игре са варијацијама: Разбрајалице, Ан – така – тенус, Берем грожђе, Пошто секо млеко, Јелечкиње - барјачкиње, Школице, а малишани су одмерили вештине и у бацању кликера, прескакању ластиша и гађању из праћке. Такође, урађени су и видео записи објашњења правила игара и њиховог извођења да би се сачувало ово нематеријално благо наше културе. Радионица је наставила са радом у понедељак 29. октобра у фискултурној сали школе у Враћевшници, где је одржано предавање Дечије игре и спортови. Предавачи Јаворка Јоргован из Савеза Срба Румуније и Весна Ћурчић из Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, говориле су окупљеним наставницима и ученицима о пореклу дечијих игара, симболици, значају за колектив и очување националне свести. У склопу предавања је приказан и документарни филм „Клис и машке“ аутора Милана Брајовића. Указано је на опасност нестајања традиционалних дечијих игара пред налетом нове технологије, као и да овакве радионице и истраживања представљају драгоцени допринос њиховом очувању. Пројекат „Заборављене дечије игре и спортови“ наставља се у новембрурадионицама у Београду и и Бијељини, а за следећу годину заказано је ново окупљање у Враћевшници.

25. октобар 2018. године

На конкурс Министарства просвете, Пилот-пројекат "2000 дигиталних учионица", пријавило се седам учитеља и наставника из Основне школе "Десанка Максимовић", који су прошли обуку и добили потребну опрему од Министарства просвете: лаптоп рачунар, пројектор, звучнике, колица за пројектор и други пропратни материјал. Два комплета се налазе у школи у Враћевшници, које користе учитељица 1. разреда и наставници који изводе наставу у 5. разреду, а пет комплета се налази у матичној школи у Горњем Милановцу. Пилот-пројекат "2000 дигиталних учионица" настао је из потребе за увођење дигиталних уџбеника и дигиталних образовних материјала. Наставници и учитељи користе опрему како би осавременили и унапредили рад у својим одељењима, као и да би извели пројектну наставу која је ове школске 2018/19. године обавезна у 1. и 5. разреду, по наставном плану и програму.

24. октобар 2018. године

Основна школа „Десанка Максимовић” традиционално је обележила Дан Уједињених нација. Чланови УНЕСКО клуба школе, предвођени наставницом историје Весном Ацовић, и ове године су вредно радили и направили пригодан програм који је уприличен у холу школе. У програму су учествовали ученици школе, као и гости, ученици из Италије, Шпаније Русије и Турске који се налазе на Интеркултуралној размени у нашем граду. Као и сваке године, програм је био интернационалног карактера, а циљ је био представљање земаља из којих наши гости долазе. Кроз веома богате презентације, праћене садржајним текстом и аутентичним сликама, публика је могла да се упозна са најважнијим сегментима који се тичу сваке од ових држава. Поред основних информација везаних за географски положај, површину и број становника, представљени су бројни природни локалитети и грађевине које су се нашле на УНЕСКО-вој Листи светске културне баштине. Публика се такође могла упознати са националном кухињом сваке од ових земаља, као и музиком која је уткана у традицију ових народа. Хор наше школе је на крају сваке презентације извео по једну песму која потиче из поменутих земаља, а отпевали су и Оду радости, химну Европске уније. Гости су такође узели учешће у програму кроз представљање на матерњем језику и на тај начин успешно приближили своје државе публици. Програм је затворен представљањем два српска елемента који су уписани у УНЕСКО-ву репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа – српске славе и обичног народног кола, тј. кола у три. Ученици наше школе су се показали вични и у свирању, па су одсвирали једно коло, а остали су играли и на најлепши могући начин затворили програм.

13 – 15. октобар 2018. године

Организована је екскурзија за ученике осмог разреда. Ученици су посетили манастир Хопово, Сремске Карловце (Гимназија, црква Светог Николе), Петроварадинску тврђаву и Нови Сад, где су и преноћили. Другог дана су ученици посетили Зобнатицу (Ергела и Музеј коњарства), Суботицу (Градска кућа), Палић (Зоо врт) и дворац Фантаст. Другу ноћ су преноћили у Новом Бечеју. Трећег дана на програму је била посета Зрењанину (Црква Светог Ивана Непомука) и резервату Царска бара који се налази у близини рибњака Ечка.

2. октобар 2018. године

Књижара „ПРИМА“ и књижара „НАЈ“ обрадовали су ученике ОШ „Десанка Максимовић“ новим наставним средством Орфовим инструментаријумом. Од три комплета које је школа добила један ће користити ученици издвојеног одељења осмогодишње школе у Враћевшници. Музички (Орфов) инструментаријум је обавезно наставно средство у основној школи. Комплет садржи: ритмичке инструменте (звечка без прореза, звечка са прорезом, кастањете, звучни дрвени ваљак, дрвени добош, дрвени штапићи – клавеси, триангл мањи, триангл већи, чинели, бубњић, маракас), мелодијске инструменте (нотатон 8п, нотатон 25с), батиће, школицу за Орфов инструментаријум. Цео комплет је пригодно упакован у прикладну торбу.

1 - 5. октобар 2018. године

Током прве недеље октобра, обележена је Дечја недеља разноврсним активностима у које су укључени сви ученици наше школе. Првог дана отворена је Дечја недеља. У школском дворишту почео је програм Дечје недеље читањем дечјих права, рецитовањем и плесом. Другог дана, у фискултурној сали, ученици су имали прилику да уз игру и песму покажу своје таленате, глуму. гимнастику, певање, жонглирање лоптом.... Трећи дан био је воћни дан. Ученици су имали прилику да уживају у воћним напицима направљеним од воћа које су понели у школу. Четвртог дана, ученици су сакупљали прехамбене производе и средства за личну хигијену за кориснике Црвеног крста и тиме показали велику хуманост. Петог дана заокружено је обележавање Дечје недеље различитим спортским активностима.

Дечија недеља у Враћевшници је обележена петодневним програмом од 1. до 5. октобра 2018. Манифестација је отворена изложбом декорација од поврћа и воћа и производа здраве хране. Заједно са васпитачицом и наставницом биологије, ученици су обликовали воће и поврће уз развијање свести о значају здраве исхране, у складу са слоганом овогодишње Дечје недеље „Моје је право да живим срећно и здраво“. У уторак су ученице осмог разреда извеле скеч на мешавини француског и српског језика „Балканци у Паризу“, а затим је уследила ревија „У одећи својих родитеља“. Ученици, обучени у мамине хаљине и татина одела и униформе, продефиловали су школском салом и лепо се забавили. Среда је по традицији резервисана за спортска надметања и тог дана је одржан турнир у фудбалу. У четвртак је нашу школу посетио милановачки песник Марко Марковић, па су у дружењу са њим ученици ималу прилику да питају све што их занима везано за свет поезије. Песник је поклонио књиге ученицима који су написали најлепше стихове на тему по избору. Истог дана је одржана и ликовна радионица „Сваштаоница – маштаоница“, на којој су ученици колажирали воће у корпи, правили весела дечија лица са необичним фризурама и започели израду пињета. Дечја недеља је затворена у петак уз радионицу на енглеском језику „English is Fun“, на којој су деца писала и илустровала теме обрађене на часовима. Такође, ученици свих разреда су уживали и уз караоке, па је здравим дечијим осмехом, баш како и треба да буде када је у питању манифестација којој се ученици највише радују, завршена овогодишња Дечија недеља.

29. септембар 2018. године

Одржан је пригодан програм на Тргу кнеза Михаила у циљу обележавања месеца против рака дојке. Цео програм обележен је слоганом „Дај педалу раку“. Том приликом ученице 6, 7 и 8. разреда наше школе организовале су продају граничника за књиге које су правиле са библиотекарком Иваном Королејић. Граничници су садржали поруке и мотиве који исказују подршку против рака дојке као и значај превентивних прегледа. Поред тога подршку овој акцији дали су и ученици 7. разреда са својим наставником Гораном Савићем. Они су том приликом извели кратак позоришни комад „ За сваки случај“.

27. септембар 2018. године

Ученици школе у Враћевшници су учествовали на вајарској радионици у оквиру Симпозијума „Радич 2018 – културна баштина као спона матице и расејања“. Радионицу је у Галерији „Задужбина Жиловић“ одржао Ристо Михић, вајар, рестауратор и конзерватор Народног музеја у Београду. Заједно са њим и наставницом ликовне културе, ученици су од глине вајали људске фигуре, посуде, статуе, животиње... Било је ово пријатно и едукативно дружење, а најбољи ученички радови ће бити изложени у Галерији „Задужбина Жиловић“.

25. септембар 2018. године

На стадиону ФК „Таково“ одржан је јесењи крос на коме је учествовао велики број ученика од првог до осмог разреда.

25. септембар 2018. године

Ученици школе у Враћевшници су посетили изложбу фотографија са Хиландара у оквиру Симпозијума „Радич 2018 – културна баштина као спона матице и расејања“. Симпозијум је отворен у Галерији „Задужбина Жиловић“, када је и постављена изложба. После уводног обраћања аутора Станка Костића, ликовног уметника фотографије, ученици су имали прилику да поставе питања у вези са животом на Хиландару. Аутор је изразио наду да ће његове фотографије утицати на ученике да можда и сами посете Хиландар и још успешније забележе одговарајуће тренутке оком камере.

24. септембар 2018. године

У оквиру пројекта „Основи безбедности деце“ који реализују Министарство унутрашњих послова и Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Полицијском и Школском управом Чачак, за ученике шестог разреда одржано је предавање „Безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа“. Предавање су одржали инспектори Полицијске управе Горњи Милановац Наташа Дамњановић и Нинослав Пејчиновић.

21. септембар 2018. године

Промовисана је "Дечја еколошка сликовница" која садржи права и обавезе ученика везане за екологију. Аутори ове сликовнице су др Љиљана Ђуровић и Љиљана Андрић. Ученици млађих разреда су добили примерак ове занимљиве сликовнице.

18. септембар 2018. године

Опремњени су кабинети за историју и географију и за биологију и хемију. Средства за опремање кабинета школа је добила учешћем на конкурсу Министарства правде. у оба кабинета сада постоји интерактивна табла са комплетном опремом, као и нов намештај.

13. септембар 2018. године

Координатор еко- школе, учитељица Мирјана Вучетић учествовала је на Округлом столу под називом „Жене као носиоци промене у области заштите животне средине и усклађеност са политикама EU“. Позив за учешће стигао је од Удружења грађана ГМ оптимист, како би била представљена искуства у раду са децом на сеоском подручју у области заштите животне средине и родне равноправности.

11. септембар 2018. године

Одржана седница Наставничког већа.

5. септембар 2018. године

Основна школа „Десанка Максимовић“ добила је на поклон од ФК „Металац“ лопте за различите спортове. ова сарадња је реализован у оквиру кампање „Изађи напоље, играј се“.

5. септембар 2018. године

Традиционално, ученици првог разреда имали су свечани пријем у Матичној школи у 7:30h, где су погледали представу „Побуна у библиотеци“ са којом је Горан Савић, наставник српског језика, победио на такмичењу „Школска сцена“. Програм су употпуниле рецитације и ритмика, које су са својим ученицима припремиле учитељице четвртог разреда Весна Ивановић и Љиљана Максић. После завршетка свечаног програма и обраћања директорке школе, која им је пожелела добродошлицу, пуно среће и успеха у школи и што више лепих тренутака у школским клупама, учитељице Душанка Грујић и Весна Ковачевић Мирковић су извршиле прозивку ученика и повеле их у своје свечано украшене учионице. Ове школске године Матична школа има 45 ученика првог разреда.

3. септембар 2018. године

Почела је школска 2018/2019. година. У овој школској години ОШ „Десанка Максимовић“ има 22 одељења са 463 ученика у Матичној школи и 96 ученика у издвојеним одељењима: у Враћевшници 74 ученика, у Сврачковцима 12 ученика, у Мајдану 7 ученика, у Горњој Црнући 2 ученика и у Доњој Врбави 1 ученик. Поред тога, Матична школа има и продужени боравак. Настава се у Матичној школи реализује у две смене, а у издвојеним одељењима у једној смени. И у овој школској години одвија се кабинетска настава у Матичној школи. Матична школа, као и школе у Враћевшници и Мајдану имају кухињу.