Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

школски летопис

28. фебруар 2018. године

Одржано је Школско такмичење "Књижевна олимпијада". На такмичењу је учествовао 7 ученика седмог разреда и 2 ученика осмог разреда. На Општинско такмичење пласирали су се сви учесници.

24. фебруар 2018. године

Одржано је Општинско такмичење из математике у ОШ "Свети Сава". Наши најуспешнији ученици пласирали су се на Окружно такмичење.

22. фебруар 2018. године

Одржано је Школско такмичење из енглеског језика. На такмичењу је учествовало 9 ученика осмог разреда од којих се четворо најуспешнијих пласирало на Општинско такмичење.

20. фебруар 2018. године

Одржано је Школско такмичење из биологије. Укупно је учествовао 58 ученик од петог до осмог разреда. Учествовало је 11 ученика петог разреда, по 15 ученика из шестог и седмог разреда и 17 ученика осмог разреда. На Општинско такмичење пласирало се по четворо најуспешнијих ученика из сваког разреда.

20. фебруар 2018. године

Данас су у Враћевшници званично почеле припреме поводом Дана школе. Наиме, идеја је да ове године обележимо тематски дан и да тим поводом представимо државе у свету и њихове културе. Представници сваког разреда су извлачили картице на којима је застава одређене државе. Деца и наставници имају задатак да прикажу изабрану државу тако што ће спремити национално јело, игру, ношњу, сувенир, као и најпознатију личност, спортисту итд. Биће ово занимљиво путовање око света за 60 минута.

19. фебруар 2018. године

Одржано је Школско такмичење из француског језика. На такмичењу је учествовало 9 ученика осмог разреда од којих се троје најуспешнијих пласирало на Општинско такмичење.

13. фебруар 2018. године

Ученици 5/1 и 5/2, на часовима ликовне културе посетили су две изложбе у граду. Уживајући у вожњи градским превозом до тамо и назад до школе, посетили су изложбу у Дому културе, где су са одушевљењем коментарисали слике Бранка Димитријевића, који је излагао радове поводом 40 година уметничког рада. Затим су посетили Модерну галерију и у шареноликим стиловима и радовима такође уживали у концепцији Групе Н8. Радост на дечијим лицима је била непроцењива.

12. фебруар 2018. године

Почела је настава у другом полугодишту.

31. јануар 2018. године

Завршена је настава у првом полугодишту. Одржана је седница Наставничког већа.

29. јануар 2018. године

Одржано је Школско такмичење из хемије. на такмичењу је учествовало 9 ученика седмог разреда и 2 ученика осмог разреда. На Општинско такмичење пласирало се 6 ученика седмог разреда и један ученик осмог разреда.

27. јануар 2018. године

Поводом прославе школске славе Светог Саве и ове године у холу наше школе приказан је пригодан програм коју су приредили наставници српског језика Горан Савић, који је и аутор текста, Виолета Стевановић, Никола Арсенијевић и наставник музичке културе Ивана Тодоровић. Кроз рецитације и драмски текст ученици су говорили о животу и раду Светог Саве. Целокупан програм је прожет изузетним извођењем школског хора, који је као и увек употпунио доживљај целе свечаности. Програм је беседом отворила ученица осмог разреда Кристина Ковачевић. У програм су били укључени и ученици млађих разреда, који су својим рецитацијама изазвали искрене емоције, а то су:Елена Матовић, Теодора Томовић и Василије Ивановић. У драмском делу приредбе учествовао је велики број ученика: Вељко Нишавић, Јана Дмитровић, Лазар Миловановић, Давид Ђокић, Јован Стошић, Анђела Антић, Андреа Сарић, Теодора Јаковљевић, Урош Радовановић, Огњен Глишовић, Тијана Сретеновић, Ђорђе Петровић, Александар Лаудановић, Анастасија Мијановић, Јасмина Царевић, Анђела Петровић, Милица Ђорђевић и Марко Ђоковић. Присутнима се након програма обратила и директорка школе Емина Ђурић. Приредба је одушевила ученике, њихове родитеље и наставнике који су дошли у великом броју и одушевљено седели у публици. Била је ово још једна прилика да се прошире и стекну нова знања о најзначајнијем српском светитељу.

Светосавска приредба у Враћевшници је отпочела наступом ученика виших разреда, који су сплетом духовних песама и драмског текста представили најважније моменте из живота Светог Саве. Улога младог Растка je припала ученику осмог разреда Николи Огњановићу. Ученици нижих разреда су рециталом и скечом подсетили све присутне зашто је лик Светог Саве изузетан и непоновљив, а његове поуке и изразе љубави свом народу, изговарао је ученик четвртог разреда Немања Пајовић. На крају су ученици наше школе, који су чланови КУД ''Шумадија'', извели градске игре, а у улози здравичара са шајкачом и чутуром, појавио се ученик шестог разреда Михаило Миловић и свим присутним гостима, ученицима и наставницима захвалио на присуству и пожелео свако добро и напредак, баш како је и приличило овом великом дану.

Обележавање школске славе Светог Саве у Мајдану започело је Литургијом у мајданској цркви. У мајданској школи, ученици су говорили стихове и певали духовне песме у славу Светом Сави. Приредбу су погледали мештани села Мајдан и почасни гости: директорка школе Емина Ђурић, генерални директор Д.О.О. Рудник Ацо Илић, власница стр."Нина" Наташа Прекић. Ученици су добили поклон пакетиће од Д.О.О. Рудник и од Црквене општине. Свечар, домаћин славе Данијел Слијепчевић са својом породицом је припремио славско послужење.

И у школи у Сврачковцима прослављена је школска слава Свети Сава. Одржана је приредба у којој су учествовали сви ученици од првог до четвртог разреда, као и предшколац. Прослави су присуствовали родитељи свих ученика, директорка наше школе, донатори и свештеник. После пригодне приредбе, уследило је сечење славског колача и послужење.

26. јануар 2018. године

Одржано је Окружно такмичење у одбојци. Пионири су заузели друго место.

25. јануар 2018. године

Одржан је Светосавски турнир у малом фудбалу, који је истовремено био и општинско првенство. Пионирке су у малом фудбалу заузеле прво место, а пионири друго место.

19. јануар 2018. године

Одржано је Школско такмичење из математике на коме је учествовало 104 ученика, 55 ученика млађих разреда и 49 ученика старијих разреда. На Општинско такмичење пласирао се 41 ученик.

9. јануар 2018. године

После новогодишњих празника и Божића, настављено је прво полугодиште.

29. децембар 2017. године

У издвојеном одељењу у Сврачковцима одржана је приредба поводом новогодишњих и божићних празника. У приредби су учествовали ученици од 1. до 4. разреда и предшколац.

28. децембар 2017. године

У издвојеном одељењу у Враћевшници одржана је новогодишња приредба под називом "Новогодишња чаролија". У приредби су учествовала деца која похађају ППП ПУ "Сунце", као и ученици млађих разреда из Враћевшнице и Горње Црнуће.

27. децембар 2017. године

И ове године „Swisslion – Takovo“ обрадовао је све ђаке прваке новогодишњим пакетићима. Деда Мраз је пожелео деци пуно здравља, среће и успеха у школи, а затим је настављено новогодишње дружење.

27. децембар 2017. године

Ученици издвојеног одељења из Мајдана присуствовали су у Дом културе у Горњем Милановцу кићењу новогодишње јелке. Позив за кићење јелке добили су од Удружења "ГМ еко баланс", који је и ове године организовало радионицу "Чувајмо планету и за време празника". Украсе за јелку су прављени од теста и пластичних чаша. За труд и рад ученици су добили Диплому за јелку са највише ЕКО украса, поклон пакетић пун слаткиша и јелку са бусеном коју ће посадити у школском дворишту.

26. децембар 2017. године

У Дому културе одржано је манифестација „Еко поглед на наш град“. Учествовали су и ученици наше школе тј. oдељење VIII2 које је са директорком Емином Ђурић подржало манифестацију. Циљ организовања ове манифестације је представљање природних потенцијала општине Горњи Милановац и промовисање будућих активности на пољу заштите животне средине. Заслужним предузећима, установама и појединцима уручене су захвалнице за истакнуте активности у области заштите животне средине у току 2017. године. Учесници манифестације била су деца и ПУ „Сунце“ која су извела представу „Рециклажа није гњаважа!“

26. децембар 2017. године

У Дому културе на Руднику ученици из издвојеног одељења Мајдан добили су новогодишње пакетиће од предузећа "Рудник олова и цинка" д.о.о. Пре доделе пакетића,ученици су погледали дечју представу "Деда Мраз у земљи Оз" у извођењу Драмске радионице Културног центра Горњег Милановца.

26. децембар 2017. године

У Дому културе на Руднику ученици из издвојеног одељења Мајдан добили су Новогодишње пакетиће од предузећа "Рудник олова и цинка" д.о.о. Рудник. Пре доделе пакетића, ученици су погледали дечју представу "Слатка новогодишња прича" у извођењу Драмске радионице Културног центра Горњи Милановац.

22. децембар 2017. године

Одржано је Општинско такмичење у кошарци. Пионири су заузели друго место, а пионирке треће место.

15. децембар 2017. године

Наша школа је успешно остварила сарадњу са господином Небојшом Лазићем и фирмом „Alterra“ из Сврачковаца која је донирала и уградила осам нових PVC прозора за две учионице на школи у Сврачковцима. Веома смо захвални на овој изузетно племенитој и великодушној иницијативи која ће обезбедити бољу енергетску ефикасности и квалитетније образовне услове. Предузеће „Аlterra“ препознало је одлучност школе да у неповољним условима истрајава у побољшању квалитета живота и рада на селу и сходно томе проценило могућност своје подршке школи, на радост ђака и мештана Сврачковаца.

15. децембар 2017. године

ОШ „Десанка Максимовић“ је, као што то практикује још од 2012. године, организовала посету великој манифестацији Фестивал науке, који је ове године био под слоганом „Један на један“ и који је одржан у Београду од 14. до 17. децембра 2017. године. Прилику да виде изузетне експонате, огледе и научна објашњења од врхунских стручњака имало је 55 успешних и даровитих ученика који су остварили успехе на такмичењима. Школа је обезбедила средства за превоз ученика и улазнице, тако да је посета Фестивалу ученицима била награда у сваком смислу те речи. Манифестација се одржавала на Београдском сајму. Овај простор је омогућио да испробамо много више интерактивних поставки него раније. Поиграли смо се у разноликим научним играоницама и испратили смо шоу Ори Вејла – Др Молекула, израелске тв звезде, глумца и научника. Паралелно са Фестивалом науке на Сајму су се одржавале још две манифестације Games.Con и Future Park коју су ученици посетили и упознали неке од тренутно најпопуларнијих YouTube звезда. Ученици су били одушевљени и мотивисани да новим идејама обогате школски Сајам науке који ће са одржати на Дан школе, као и да се потруде да и следеће године обезбеде да посете ову манифестацију.

13. децембар 2017. године

Одржано је Општинско такмичење у рукомету. Пионирке су заузеле треће место.

13. децембар 2017. године

Још једна у низу донација, овога пута од експозитуре Societe Generale банке, омогућила је нашој школи куповину два микрофона и Активне звучне кутије од 400 W која ће осавременити и олакшати свакодневну наставу, не само музичке културе, него и сваког другог предмета где је потребан добар звук. Кутија је лака за ношење из учионице у учионицу, а поред тога предност овог апарата над обичним звучницима је у томе што са њене задње стране постоје улази за три микрофона, бубице, лаптоп, телефон, таблет, флеш меморију, СД картицу и др. Кутија ће се користити за све манифестације у школи, типа трибина, представа и других свечаности које се одржавају у школским просторијама.

11. децембар 2017. године

Ученици петог, шестог и седмог разреда погледали су у Дому културе представу "Принцезин рођендан" коју је извело Дечје позориште из Крагујевца.

8. децембар 2017. године

Ученици издвојеног одељења у Мајдану добили су од предузећа "Рудник олова и цинка" д.о.о.Рудник књигу Бошка Ломовића "Узбуна на планети Окуко".

6. децембар 2017. године

У хали "Бреза" одржано је Општинско такмичење у одбојци. Мушка екипа у саставу: Павле Станковић, Василије Јаковљевић, Стефан Гогић, Вељко Нишавић, Вељко Павловић, Иван Месаровић, Урош Нешовић, Тодор Томић, Марко Ђорђевић и Бојан Милосављевић освојила је прво место и златни пехар за нашу школу. Женска екипа у саставу: Невена Чолић, Милица Ђорђевић, Јана Јаковљевић, Милица Поњавић, Анастасија Мијановић, Исидора Милић, Јасмина Царевић и Тијана Луковић, ушла је у финале и освојила значајно 2. место.

1. децембар 2017. године

У оквиру обележавања Дана толеранције, у организацији наше школе у Дому културе глумица Весна Станковић извела је монодраму "Милунка Савић".

30. новембар 2017. године

Ученици седмог и осмог разреда су пратили онлине предавање на тему "Заштита приватности - како безбедно користити интернет". Предавање је организовала фондација Тијана Јурић у склопу акције "Гледај webinar - буди безбедан". Предавању је присуствовало 30-так ученика.

28. новембар 2017. године

Наша школа је традиционално, поводом Међународног дана толеранције, организовала трибину у циљу промовисања социјалне инклузије, односно друштвеног укључивања деце, младих и одраслих са различитим потешкоћама. Трибина је организована уз подршку Општинске организације Црвеног крста и Културног центра у Свечаној сали Дома културе. Гости трибине били су параолимпијски шампиони Жељко Димитријевић, Драженко Митровић, Милош Митић и Небојша Ђурић, освајачи медаља из Риа и Лондона са својим тренерима, председником господином Зораном Мићовићем и Бојаном Јаћимовићем, генералним секретаром ПОКС-а. Трибини се прикључила и наша суграђанка Нада Вуксановић, бивша параолимпијка. Домаћин трибине је била директорка школе Емина Ђурић, њени организатори наставнице Весна Ацовић и Сања Петровић, док су трибину водиле ученице Тијана Сретеновић и Милица Ђорђевић.

27. новембар 2017. године

Ученици првог и другог разреда погледали су представу "Црвенкапа и збуњени вук" у извођењу Дечијег позоришта из Крагујевца.

25. новембар 2017. године

Наша школа је била домаћин семинара "Интегрисана амбијентална настава" чији је аутор проф. др Слађана Анђелковић са Географског факултета из Београда.

23. новембар 2017. године

Ученица првог разреда Вишња Чаворовић награђена је на ликовном конкурсу "Нацртај, обоји и освоји" који је организовало предузеће "Forma Ideale" из Крагујевца. Уручен јој је тим поводом скроман поклон, а школа је добила захвалницу за учешће на конкурсу.

22. новембар 2017. године

Ученице петог разреда Андреа Сарић и Јана Пантић награђене су на литерарном конкурсу "Шта је филхармонија?". Добиле су пригодне поклоне са ознаком Београдске филхармоније.

7. новембар 2017. године

Одржанa је седница наставничког већа повод завршетка првог тромесечја.

7. новембар 2017. године

Поводом учешћа у акцији "Тражимо Љубицу" коју је организовало Јавно комунално предузеће Горњи Милановац наша школа је добила на поклон лопте, а радови ученика који су учествовали на ликовном конкурсу јавно су изложени.

28. октобар 2017. године

Ученици шестог, седмог и осмог разреда наше школе, у организацији УНЕСКО клуба, посетили су Београд где су имали врло занимљив и едукативан садржај. Прво су посетили Конак кнегиње Љубице и одгледали монодраму „На кафи код кнегиње Љубице”, затим су отишли у Француски институт, а након тога у Галерију САНУ. Након слободног времена које су провели у шетњи Кнез Михаиловом улицом и Калемегданом, отишли су на Сајам књига.

28. октобар 2017. године

Наставници су посетили Сајам књига у Београду.

20. октобар 2017. године

Одржан је Састанак координатора међународног програма "Еко-школе" на коме је нашу школу представљала учитељица Мирјана Вучетић. Еко-пакет конференција је почела поздравним говором Александре Младеновић, организатора овог скупа. Затим су се обратили проф. др Живота Радосављевић и Милена Табашевић, национални координатор међународног програма Еко-школе, која је приказала досадашње резултате и најавила конкурс у школској 2017/2018.години. Учесници су имали прилику да чују музички наступ штићеника Дома за лица ометена у развоју "Срце у Јабуци". Након тога је уследила свечаност доделе Зелених застава и заједничко фотографисање. После краће паузе, скуп је поздравила и Љубица Наумовић, представник компаније Тетра Пак, а након њеног излагања Анђелка Михајлов - национални ментор за FEE програме у Србији и приказала презентацију о штетном утицају живе на човека и природну средину. Уседило је подношење извештаја еко-координатора појединих школа. Наша школа је представљена извештајем о Пројектном дану из 2017. године. Састанак је завршен евалуацијом и разговором о будућој сарадњи.

19 – 21. октобар 2017. године

Организована је екскурзија за ученике осмог разреда. Ученици су посетили манастир Хопово, гроб Бранка Радичевића на Стражилову, Сремске Карловце (Гимназија, црква Светог Николе), Петроварадинску тврђаву и Нови Сад, где су и преноћили. Другог дана су ученици посетили Зобнатицу (Ергела и Музеј коњарства), Суботицу (Градска кућа), Палић (Зоо врт) и дворац Фантаст. Другу ноћ су преноћили у Новом Бечеју. Трећег дана на програму је била посета Зрењанину (Црква Светог Ивана Непомука) и резервату Царска бара који се налази у близини рибњака Ечка.

19 – 20. октобар 2017. године

Организована је екскурзија за ученике седмог разреда. Ученици су посетили Пожаревац (Галерија модерних уметности, Народни музеј и Етно парк на Тулби), Виминацијум и Лепенски Вир. Преноћили су у Доњем Милановцу. Другог дана су посетили Центар за посетиоце националног парка "Ђердап", ХЕ "Ђердап", Неготин (Народни музеј, Музеј Хајдук Вељка, Мокрањчева кућа) и Гамзиград.

19. октобар 2017. године

Одржано је Општинско такмичење у стоном тенису.

14. октобар 2017. године

Одржан је Општински крос.

13. октобар 2017. године

За ученике првог разреда одржана је трибина представника МУП-а о безбедности ученика у саобраћају. Као и сваке године, одржавају се предавања ученицима првог разреда основних школа. О безбедности ученика у саобраћају, примерено узрасту првака, говориo je представник МУП-а из Горњег Милановца Милан Гогић. Ученици су имали прилику да погледају и серију Зебра, знак, семафор... која је реализована у сарадњи са Ауто-мото савезом Србије уз подршку МУП-а Србије. Кроз неколико кратких, играних прича, деца су се упознала ко све учествује у саобраћају, за шта служе саобраћајни знаци, семафор, саобраћајна полиција, како се прелази коловоз...

4. октобар 2017. године

Свој допринос обележавању Дечје недеље ученици петог разреда су дали традиционалном посетом Музеју рудничко - таковскиг краја. Поред задатка да се упознају са начином рада музеја, ученици су имали важан задатак да покажу културу лепог понашања у шетњи на путу од школе до Музеја и културу понашања у Музеју.

2 - 6. октобар 2017. године

Дечја недеља је ове године организована под слоганом Градимо мостове међу генерацијама ЗА РАДОСТ СВАКОГ ДЕТЕТА. Стиховима из Буквара дечјих права и бројним активностима које су реализоване у школи, настављена је дуга традиција обележавања Дечје недеље. Ученици млађих разреда гледали су представу Лепотица и звер Крушевачког позоришта. Учествовали су у спортским активностима, учили уз помоћ старијих другара, представљали занимања на маскенбалу.

Можемо издвојити једну од најлепших активности, приредбу за баке и деке ученика I/2 и заједничко дружење уз слаткише из бакине кухиње. У току недеље спроведена је и хуманитарна акција уз помоћ Центра за социјални рад и социјалног радника Снежане Станковић. ученици су посетили баку Кринку Ковачевић у Немањиној улици, у близини школе. Јако је била срећна када их је видела. Да млада лица ипак мисле на старије, показали су и ученици II/1 одељења са својом учитељицом, који су посетити баку Милицу Браковић, у улици Солунског фронта 40, која је прималац социјалне помоћи. Деца су својим племенитим гестом, бар на тренутак вратила осмех и топлину у срце ове старице, која им се обрадовала и позвала да опет буду њени гости, што су ученици и прихватили.

У Враћевшници је Дечја недеља обележена петодневним програмом. Отворена је у понедељак дечјим шкрабом, када су ученици кредама украсили школско двориште, цртајући мостове међу генерацијама. Уторак је био дан за заборављене игре – ластиж, кликере, крпењаче, а тог дана је одржана и изложба јесењих шешира. На шеширићима се нису нашли само осушени листићи, већ и плодови јесени – украси од кукуруза и поврћа. Среда је по традицији спортски дан, па су се ученици надметали у трчању у џаку, тркама на полигону са препрекама. После тога, ученици нижих разреда су погледали цртани филм „Упомоћ, ја сам рибица“. У четвртак је ликовна радионица окупила све ученике виших разреда, а израђивана су весела лица од материјала за рециклажу- чепова, папира, пластичних флаша... Наставница биологије им је затим пустила филм „Занимљивости из биологије“ уз пропратне коментаре и дискусију о ономе што су видели. У петак је затворена Дечја недеља представом „Црвенкапа“ на енглеском језику, као и јавним часом из правописа и цитатима на француском језику, паралено са њиховим еквивалентима на српском језику, едукативног карактера. То је био поклон ученика окупљеним родитељима и другарима, а онда су две баке узвратиле радионицом народне радиности – показале су како се преде и плете, па су заинтересоване девојчице могле да се опробају у овим вештинама. Био је то леп мост међу генерацијама, лепа размена знања и искуства.

Ученици издвојеног одељења у Мајдану почетак Дечје недеље обележили су одласком у Горњи Милановац, где су у Дому културе, а у организацији Културног центра одгледали позоришну представу Лепотица и звер. Представу је извело Крушевачко позориште по мотивима бајке Шарла Пероа и драматизације Мирослава Беловића. Другог дана Дечје недеље ученици издвојеног одељења Сврачковци посетили су другаре мајданске школе. Деца су уживала у заједничким активностима и боравку у природи.

25. - 29. септембар 2017. године

Одржана је "Недеља школског спорта". Ученици су се такмичили у кошарци, одбојци, фудбалу и стоном тенису.

27. септембар 2017. године

За све чланове колектива наше школе организована је презентација и подела Породичног приручника за понашање у ванредним ситуацијама. Школа је овом приликом добила и постере на којима су приказане одређене ванредне ситуације, као и како поступити када до њих дође. Презентацију су одржали Сузана Коњевић из Министарства унутрашњих послова, Владета Јовановић, припадник ватрогасно-спасилачке јединице из Горњег Милановца и Срђан Милићевић, члан општинског већа.

26. септембар 2017. године

Ученици издвојеног одељења из Мајдана посетили су манифестацију обележавања Дана страних језика, коју су организовали и спровели ученици и наставници таковске школе. Ученици су имали прилику да погледају продајну изложбу, да се почасте разним ђаконијама и да учествују у квизу знања. Након тога смо посетили изложбу слика Перице Донкова у Модерној галерији Културног центра и Дечје одељење библиотеке "Браћа Настасијевић". У библиотеци су поводом предстојеће Дечје недеље ученици цртали радове на тему "Лепе речи". Радови ће бити изложени на изложби радова током Дечје недеље.

21. септембар 2017. године

На стадиону ФК „Таково“ одржан је јесењи крос на коме је учествовао велики број ученика од првог до осмог разреда.

13. септембар 2017. године

Одржана седница Наставничког већа.

2. септембар 2017. године

Основна школа „Десанка Максимовић“ добила је од Министарства просвете, науке и технолошког развоја донацију од 10 комплетних рачунарских јединица за увођење информатике и рачунарства као обавезног предмета од 5. разреда. Посебна захвалност Школској управи и руководиоцу Школске управе у Чачку Слађани Парезановић за подршку школи. Директор школе Емина Ђурић преузела је опрему у просторијама Школске управе. ОШ „Десанка Максимовић“ једна је од три школе из Моравичког округа, која је добила ову донацију.

1. септембар 2017. године

Ученици издвојеног одељења у Мајдану започели су школску годину у реновираној школи. У мајданској школи је замењена прозорска столарија на учионици, замењене су подне површине и ревилитализовани су зидови обе учионице и урађена је адаптација друге учионице за потребе наставе физичког васпитања, а такође је решен проблем грејања у зимском периоду заменом дотрајале пећи.

1. септембар 2017. године

Традиционално, ученици првог разреда имали су свечани пријем у Матичној школи у 7:30h, где су погледали приредбу, коју су за њих припремили ученици четвртог разреда са својим учитељицама Душанком Грујић, Весном Ковачевић Мирковић и Весном Симовић и наставницом музичке културе Иваном Тодоровић. После завршетка свечаног програма и обраћања директорке школе, која им је пожелела добродошлицу, пуно среће и успеха у школи и што више лепих тренутака у школским клупама, учитељи су извршили прозивку ђака и повели их у своје свечано украшене учионице, где су све ђаке прваке чекала изненађења.

1. септембар 2017. године

Почела је школска 2017/2018. година. У овој школској години ОШ „Десанка Максимовић“ има 23 одељења са 494 ученика у Матичној школи и 97 ученика у издвојеним одељењима: у Враћевшници 72 ученика, у Сврачковцима 11 ученика, у Мајдану 8 ученика, у Горњој Црнући 4 ученика и у Доњој Врбави 2 ученик. Поред тога, Матична школа има и продужени боравак. Настава се у Матичној школи реализује у две смене, а у издвојеним одељењима у једној смени. И у овој школској години одвија се кабинетска настава у Матичној школи. Матична школа, као и школе у Враћевшници и Мајдану имају кухињу.