Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

школски летопис

2. новембар 2021. године

Одржана седница Наставничког већа поводом завршетка првог класификационог периода.

29. октобар 2021. године

Ученици трећег разреда су имали прилику да се упознају са принципима и начинима пружања прве помоћи. Активисти Црвеног крста Горњи Милановац су демонстрирали ученицима како да пруже помоћ и подршку својим пријатељима и породици услед различитих повреда и несрећа. Такође, кроз разговор са активистима Црвеног крста, ученици су сазнали више о елементарним непогодама, како да се заштите, коме да се обрате и како да реагују током поплава, јаких ветрова, земљотреса итд. На обуци, ученици су кроз занимљиве демонстрације и симулације, добили корисна и практична знања која могу применити у ризичним ситуацијама у свакодневном животу.

25. октобар 2021. године

У дворишту Средње школе "Добрица Ерић" у Книћу, откривена је биста „самоуком академику српске поезије“, Добрици Ерићу. Ученици наше школе у Враћевшници су присуствовали овом догађају. Ово је прва школа у Србији која је понела име нашег истакнутог песника „Јесењина са реке Груже“. Свечаност је отворена химном „Боже правде“ у извођењу мешовитог хора ученика Основне школе „Десанка Максимовић“, издвојено одељење у Враћевшници и школе домаћина. Љиљана Маринковић, директорка Средње школе "Добрица Ерић" је поздравила присутне истакавши да је биста поклон Друштва српских домаћина и њиховог председника, господина Нићифора Аничића. „Поносни смо што ће наша школа носити име великана наше књижевности“, истакла је директорка. Драган Лакићевић, уредник Српске књижевне задруге, обратио се присутнима беседом о Добрици Ерићу - Када се родио, задивио се свету... То дивљење створило је јединствену поезију Добрице Ерића. У име доброчинитеља, господин Нићифор Аничић, председник Друштва српских домаћина је поздравио присутне, посебно ученике. Истакао је да су деца највеће богатство данас у Србији и поручио им да нигде не могу бити на своме као у својој кући. Уследио је културно – уметнички програм ученика из Кнића и Крагујевца. Стихове посвећене Добрици Ерићу су прочитали истакнути песници Марко Марковић, Благоје Баковић и Љиљана Браловић, која је овом приликом представила и књигу посвећену Добрици Ерићу, а коју је приредио Миливоје Трнавац. Књига је двострана, има два наслова и то „Над Сербиом срце“ у којој је осамдесет шест српских књижевника даривало по једну песму у спомен Добрици Ерићу и „Самоуки академик поезије“ са текстовима Ерићевих савременика, који су имали привелегију да се друже са њим и оставе нам записе о његовом лику и делу. Издавачи су Удружење књижевника Србије и Друштво српских домаћина. Свечаност је уприличена и наступом најстарије изворне групе у Србији „Црнућанке“ и обраћањем здравичара Драгише Симића, који је говорио „Поносну песму“.

Вајар бисте Добрице Ерића је професор Зоран Ивановић са Факултета примењених уметности. Једно изузетно песничко ткање наставља да живи, не само кроз стихове већ и кроз савршено извајан лик.

22. октобар 2021. године

Нашој школи је дониран сто за стони тенис чији је донатор родитељ Небојша Дугић.

21. октобар 2021. године

Ученици наше школе присуствовали су Великом школском часу у Крагујевцу. Ове године обележено је 80 година од стрељања недужних цивила у знак одмазде од стране немачких војних снага.

17. октобар 2021. године

Млади планинари наше школе, са својим наставницима, учествовали су у акцији планинарског друштва ''Јасеница'' из Смедеревске Паланке - ПАЛАНАЧКЕ СТАЗЕ ЗДРАВЉА. Стаза која је водила од Кисељака до манастира Копорин и назад, била је дугачка 16 километара, а пређена је лагано у веома лепом расположењу свих учесника.

8. октобар 2021. године

Дечија недеља у нашој школи обележена је и виртуелном трибином " Ко прави моју чоколаду?" Ученици старијих разреда представили су својим радовима причу о пореклу сировина за производњу чоколаде, о експлоатацији деце на плантажама каковца у Западној Африци, као и борби против модерног ропства светског покрета "Праведна трговина" (Fair Trade Movement). Циљ трибине био је да подстакне осетљивост ученика на различитост, да их научи друштвеној одговорности и активизму, важности познавања порекла хране, уз континуирано информисање о проблемима у савременом свету.

7. октобар 2021. године

Ученици четвртог разреда обележили су Дечију недељу разним активностима.

6. октобар 2021. године

Ученици четвртог разреда погледали су представу ''Када бих ја био велики'' у извођењу драмског студија ''Враголани'' из Смедеревске Паланке.

4 - 8. октобар 2021. године

У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом и уз поштовање свих потребних мера, обележена је Дечија недеља у издвојеном одељењу школе у Враћевшници. У традиционалном дечијем шкрабу су уживали ученици нижих разреда у понедељак, чиме је званично и отворена Дечија недеља. Среда је била у знаку здраве хране, када су ученици нижих и виших разреда, уз помоћ наставнице биологије, декорисали плодове воћа и поврћа и производе од њих, али и разговарали о значају уравнотежене исхране. Тог дана су ученице седмог разреда Јана Радовановић и Наташа Пантелић одржале сјајан квиз на часу српског језика – Колико познајем граматику матерњег језика? Ученици нису одмеравали само своја знања из граматике, већ и физичке вештине. Среда је традиционално резервисана за спортска надмедања у организацији наставника физичког васпитања. Ликовна радионица „Преобликовање рециклажног материјала“, на идеју наставнице ликовне културе, одржана је у четвртак. Гумене рукавице, картони, папири, боје су добили душу кроз дечије руке, уз помоћ њихове маште. Тог истог дана, ученица осмог разреда Анастасија Марковић је одржала део часа српског језика посвећеног утврђивању одлика народних епских песама новијих времена. Поступно и детаљно је подсетила своје другаре на најбитније одлике ових песама. Иако смо избегавали већа окупљања због тренутне епидемиолошке ситуације, Дечија недеља је весело обележена, на опште задовољство ученика и свих запослених у школи.

21. септембар 2021. године

На стадиону ФК „Таково“ одржан је јесењи крос на коме је учествовао велики број ученика од првог до осмог разреда.

17. септембар 2021. године

Издвојено одељење наше школе у Сврачковцима добило је Диплому ''Бели лабуд'' за освојено треће место у категорији најлепше уређено школско двориште. Манифестацију традиционално организује Еколошка канцеларија под покровитељством Скуппштине Општине Горњи Милановац.

14. септембар 2021. године

Одржана седница Наставничког већа.

11. септембар 2021. године

Ученици наше школе обележили су Међународни дан пешачења шетњом од Љутовнице до Такова. Најупорнији су продужили од Такова до Савинца. Манифестацију је организовало Планинарско друштво ''Рудник'' чије акције наша школа традиционално подржава.

1. септембар 2021. године

Почела је школска 2021/2022. година. У овој школској години ОШ „Десанка Максимовић“ организовала је наставу уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера, како би се ученици и запослени заштитили од вируса COVID-19. У Матичној школи настава се реализује у две смене, док се на терену настава реализује у једној смени. Матична школа има и два продужена боравка. У овој школској години не реализује се кабинетска настава у Матичној школи, због поштовања епидемилошких мера. Матична школа, као и школа у Враћевшници имају кухињу.