Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

школски летопис

21. октобар 2022. године

Ученици осмог разреда наше школе присуствовали су Великом школском часу у Крагујевцу.

19. октобар 2022. године

Ученици наше школе су сакупили новац како би помогли у лечењу нашег суграђанина и бившег ученика Мирка Топића. Новац је предат Мирковој породици. На тај начин су наши ученици још једном показали своју хуманост.

12. октобар 2022. године

На петом музејском Фестивалу "Пружи ми руку и дозволи да те упознам", посвећеном упознавању националних мањина које живе у Србији, који је ове године био посвећен Северној Македонији и Македонцима, ученици наше школе остварили су запажене резултате. У категорији 5. и 6. разреда, прво место је освојила Ива Катанић, док је друго место припало Милошу Богичевићу. Похвале су добиле Вишња Цветковић и Јелена Симоновић. Сви поменути ученици су ученици шестог разреда.

7. октобар 2022. године

Нашу школу је посетио Богдан Плазинић, регионални менаџер Вулкан издавачке куће и школској библиотеци донирао 8 нових наслова.

3 - 7. октобар 2022. године

Низом активности обележена је Дечија недеља. Ученици петог разреда реализовали су квиз о падежима. Играле су се друштвене игре, прелазили полигони спретности. Дечија недеља је затворена традиционалним јесењим маскембалом.

И у издвојеном одељењу Основне школе „Десанка Максимовић“ у Враћевшници, традиционално је обележена Дечија недеља. Част отварања Дечије недеље је припала ученицима петог разреда. Окупљене другаре су поздравили песмом коју су написали на часу литерарно-драмске секције. Посветили су је лепоти детињства и подсећању да треба уживати у сваком тренутку тог најлепшег животног периода. На исти начин су и затворили овогодишњу манифестацију. Током петодневних активности, ученици су долазили у школу у одећи одраслих, правили су необичне фризуре и одабрали три најкреативније, надметали се у спортским активностима. Посебан изазов је био замена улога наставник - учитељ, када су ученици имали прилику да одрже часове енглеског, српског језика и математике. Том приликом су показали висок степен одговорности и посвећености раду, пропративши сва упутства која су добили од својих наставника. Као што су ученици поручили приликом затварања Дечије недеље, надамо се да ће им и сви наредни дани бити весели као претходни.

28. септембар 2022. године

На стадиону ФК „Таково“ одржан је јесењи крос на коме је учествовао велики број ученика од првог до осмог разреда. Најбоље пласирани ученици на школском кросу изборили су пласман на општински крос.

28. септембар 2022. године

Ученици од петог до осмог разреда наше школе узели су учешће у радионици под називом "Леонардо да Винчи, визионар и уметник - летелице, птице и лептири" која је одржана у оквиру 13. Европске ноћи истраживача у Србији – Улице под светлом науке. Радионицу су уз партнерство са Научним клубом Горњи Милановац, реализовали наставници Дарко Мијаиловић и Ивана Лазовић Вранешевић. Ученици су најпре чули разне занимљивости о Леонарду, његовом раду и интересовањима. Затим су проширили знања о птицама које су њега занимале, а онда приступили уметничком делу, где су правили крила, летелице и падобране који су такође били сфера интересовања овог изузетног уметника.

27. септембар 2022. године

Нашу школу је посетио уважени Жарко Нешовић, власник Штампарије "НБС ГРАФ" и школи донирао 391 књигу. Међу донираним насловима су "Процес", "Ревизор", Нушићева "Аутобиографија", "Дервиш и смрт", "Цвеће зла" и многа друга вредна дела.

26. септембар 2022. године

Ученици петог разреда са својом наставници српског језика Иваном, ученици продуженог боравка са својим учитељицама Миром и Мајом и библиотекарке Сања и Александра, обележили су Дан европских језика.

24. септембар 2022. године

Ученици наше школе пратили су утакмицу Лиге нација између Србије и Шведске у Београду.

22. септембар 2022. године

Ученици петог разреда посетили су Музеј рудничко-таковског краја.

17. септембар 2022. године

За ученике осмог разреда организован је једнодневни излет у Београд. Излет је обухватио посете следећим установама: Музеј „Николе Тесле“, Музеј чоколаде. Ученици су ишли и на туру подземним Београдом, да би на крају у Атељеу 212 погледали представу „Посадити дрво“.

15. септембар 2022. године

Одржан је 34. Међународни фестивал Хумора за децу, у организацији Градске библиотеке "Димитрије Туцовић" у Лазаревцу и додељене су награде за најуспешније учеснике. Било је на хиљаде ликовних и литерарних радова ученика из Србије, региона, Велике Британије, Туниса... Наша ученица 8. разреда, Софија Љубичић, освојила је 2. награду у категорији Љубавна поезија!

14. септембар 2022. године

Одржана седница Наставничког већа.

10. септембар 2022. године

И ове године смо се радо одазвали позиву наших пријатеља из ПСД "Рудник" за учешће у традиционалној манифестацији Дан пешачења, која је ове године носила слоган КОРАК БЛИЖЕ ЗДРАВЉУ. Наша данашња пешачка тура започела је од Манастира Враћевшнице, након занимљивог предавања директора Музеја Рудничко-таковског краја Александра Марушића о важности овог здања за читав наш крај и поучне приче о животу игуманије Ксеније, настојатељице манастира. Пут нас је водио кроз манастирску шуму где смо стицали практична знања из микологије, али и кулинарства, захваљујући другарима из ЕТШ "Књаз Милош". Након шуме отворио се диван поглед на маглом овенчане врхове Рудника, где смо испробали апликацију за препознавање истих. Убрзо стижемо до Конака кнеза Милоша, где нас је по други пут сачекао наш друг Александар. Ту смо чули много занимљивих детаља о овом здању, али и животу породице Обреновић, као и чувену реченицу "Ево мене...." коју је Милош изговорио баш на овом месту. Повратак манстиру, уз краћи одмор код школе у Црнући, иначе нашег издвојеног одељења, обележила је дегустација плодова јабуке, крушке, шљиве, купине и смокве.

9. септембар 2022. године

У нашој школи данас је одржана трибина "Све је могуће" у организацији Тима за инклузивно образовање и УНЕСКО клуба школе. Учесници трибине били су Немања Матијашевић и Немања Тадић параолимпијци, параатлетичари и стварни суперхерој. Гости трибине били су учесници међународног параспортског кампа младих, ученици Гимназије "Таковске устанак" у друштву пријатеља на размени из Грчке и Италије, господин Марникс Де Мангеалере, делегат Међународног олимпијског комитета и Ратко Ковачић председник Параолимпијског комитета Хрватске.

8. септембар 2022. године

Ученици V2 одељења, обележили су Међународни дан писмености. Активност је реализована у школској библиотеци, где су ученици имали прилику да се упознају са врстама писмености, историјским развојем писма, као и значају читања. Организатори активности су наставница српског језика и књижевности Ивана Ђорђевић и библиотекарка Александра Миловановић.

И ученици млађих разреда издвојеног одељења у Враћевшници обележили су Међународни дан писмености у својим учионицама.

7. септембар 2022. године

Данас је наше прваке посетила Љубица из Јавног комуналног предузећа, пожелела им срећан почетак школске године и подсетила их како се селективно одлаже отпад. Деца су уживала у едукативном Љубичином игроказу, а потом добила и поклоне у виду распореда часова.

1. септембар 2022. године

Почела је школска 2022/2023. година. У Матичној школи настава се реализује у две смене, док се на терену настава реализује у једној смени. Матична школа има и два продужена боравка. У овој школској години, после неколико година, настава се реализује тако што су ученици по сменама подељени на млађе и старије разреде. . Матична школа, као и школа у Враћевшници имају кухињу.

За ученике првог разреда организован је свечани пријем. Ученици су добили пригодне поклоне књижаре ''Прима'' и издавача ''Нова школа''.