Основна школа

Десанка Максимовић

Горњи Милановац

Eco Schools Eko skola Desanka Maksimovic

школски летопис

27. септембар 2019. године

Ученици школе у Враћевшници су имали прилику да погледају представу "Прича о писцу причи" која симболизује године живота Момчила Настасијевића. Драматизација је састављена од две приповетке за децу. У питању су фантастичне приче, у којима Настасијевић пореди однос писца према свом делу са односом родитеља према свом детету. Поред живе игре глумаца, деца су имала прилику да се упознају и са елементима луткарства и театра сенки. Поред улоге писца, којег игра Иван Перковић, у представи играју и глумице: Татјана Димитријевић, коју публика може гледати у представама Позоришта на Теразијама и Опере и театра Мадленијанум, Ђурђа Вукашиновић, која је публици позната по многобројним улогама у свом матичном Дјечијем позоришту Републике Српске и београдска глумица Милена Божић. Ученици су са задовољством погледали представу, а посебно су уживали у прилици и да сами учествују у њој кроз подршку јунацима приче.

19. септембар 2019. године

На стадиону ФК „Таково“ одржан је јесењи крос на коме је учествовао велики број ученика од првог до осмог разреда.

12. септембар 2019. године

Одржана седница Наставничког већа.

9. септембар 2019. године

Обележен је Међународни дан писмености у нашој школи. Тим поводом смо указали на велики број неписмених људи у свету. Посебно смо указали на то колико су рачунари и паметни телефони надјачали књиге. Кроз скеч смо се присетили најчешћих језичких недоумица и правописних грешака које чујемо у свакодневном говору. У програму је учествовао велики број ученика од петог до осмог разреда. Ученици шестог разреда, уз велику помоћ наставника српског језика, направили су тужно дрво са најчешћим правописним грешкама и паметно дрво са исправним правописним конструкцијама, која красе хол наше школе. Ученици петог разреда показали су своје музичко умеће уз рок песму о падежима. За сам крај програма одлучили смо да нам овогодишњи слоган буде „Бирај речи неписменост спречи.“

7. септембар 2019. године

Ученици наше школе и ученици Гимназије "Таковски устанак", на позив пријатеља из планинарског друштва "Каблар", узели су учешће на манифестацији "Велика планинска трка 2019." Ова манифестација се традиционално одржава почетком септембра, а ученици наше школе трећу годину заредом учествују. Ове године су им се придружили и ученици горњомилановачке Гимназије. Ученици су, са великим бројем планинара из целе Србије, кренули пут врха Каблара (895м) одакле се пружа предиван поглед на меандре Западне Мораве, Чачак, Рудник, Борач.... Укупна дужина стазе била је око 15км, а висински успон преко 600м. У пратњи ученика били су професори ОШ "Десанка Максимовић" Весна Ацовић и Дарко Мијаиловић и професори Гимназије "Таковски устанак " Драгица Кнежевић и Милица Павловић.

2. септембар 2019. године

Традиционално, ученици првог разреда имали су свечани пријем у Матичној школи у 7:30h, где су погледали приредбу, коју су за њих припремили ученици четвртог разреда са својим учитељицама Мирјаном Лазић, Марином Мирковић и Невенком Ковачевић и наставницом музичке културе Иваном Тодоровић. После завршетка свечаног програма и обраћања директорке школе, која им је пожелела добродошлицу, пуно среће и успеха у школи и што више лепих тренутака у школским клупама, учитељи су извршили прозивку ђака и повели их у своје свечано украшене учионице.

2. септембар 2019. године

Почела је школска 2019/2020. година. У овој школској години ОШ „Десанка Максимовић“ има 22 одељења са 461 учеником у Матичној школи и 85 ученика у издвојеним одељењима: у Враћевшници 70 ученика, у Сврачковцима 7 ученика, у Мајдану 5 ученика, у Горњој Црнући 1 ученик и у Доњој Врбави 2 ученика. Поред тога, Матична школа има и два продужена боравка. Настава се у Матичној школи реализује у две смене, а у издвојеним одељењима у једној смени. И у овој школској години одвија се кабинетска настава у Матичној школи. Матична школа, као и школа у Враћевшници имају кухињу.