Екскурзије

Излет – Београд, 17. 09. 2022.

Ове кишне суботе упутили смо се на излет који је обухватио посете следећим установама:

– Музеј „Николе Тесле“, где смо прво погледали филм о животу овог славног научника а затим нам је демонстриран рад некиих од његових изума. Имали смо прилику да видимо и његове личне ствари.

– Музеј чоколаде. Љубазни домаћини су нас провели кроз историју овог слаткиша: од првог коришћења зрна какаа у Јужној Америци, преко његовог увоза у Европу до појаве првих фабрика чоколаде у Србији. На том обиласку смо обилато и дегустирали све врсте чоколаде а на крају је свако направио своју чоколаду.

– Тура подземним Београдом. У пратњи водича смо обишли Калемегдански парк и упознали се са историјом Београда а затим смо кренули у авантуру кроз подземни део овог парка. Водич је кренуо од Римског бунара, затим нас уводи у узане ходнике Војног бункера из времена Информбироа који открива бројне тајне и политичке игре између великих сила након Другог светског рата. Шетњу настављамо све до великог барутног магацина, чувене Барутане, где се данас налази лапидаријум са јединственом археолошком збирком у којој се чувају саркофази, надгробни споменици као и жртвеници са територије Београда и целе Србије.

– Позоришна представа „Посадити дрво“ у Атељеу 212. У овој „шали у једном чину“ главну улогу игра наш чувени глумац Бранимир Брстина.

Сви ученици били су веома задовољни посетом Београду. Иако нам време није ишло на руку , на повратку, у аутобусу су се чули веома лепи коментари и утисци.