ИзлетиШколске вести

Излет ученика старијих разреда у Београд

За ученике старијих разреда наше школе организован је и реализован излет у Београд са циљем посете  Етнографском музеју  и Музеју илузија.

На излет је ишло 49 ученика у пратњи наставника Марине Николић, Весне Ацовић и Дарка Мијаиловића.

Први циљ био је Музеј илузија, најнеобичнији музеј, где су ученици погледали  интерактивну изложбу о Чарлсу Дарвину и где су могли да истражују Дарвинове теорије и фасцинантни свет еволуције. После тога ученици су уживали у јединственој поставки Музеја са више од 70 експоната.

После посете Музеју илузија, уследила је шетња Београдом и Калемегданском тврђадвом која је  споменик културе и симбол Београда. На Калемегдану ученици су уживали у прелепом дану и после одмора кренули су пут Етнографског музеја.

У Ентографском музеју, који је сам по себи чувар неизмерног блага традиционалне културе ученици су видели сачуване народне ношње с краја 19. и прве половине 20. века, затим иложене макета кућа из различитих области , динарске, централно балканске, панонске низије и приморске што им је помогло  да уоче разлике и сличности у становању. Видели су, такође, и како је изгледала унутрашњост и сеоских и градских кућа, алате које су користили у традиционалној привреди, па и у лову и риболову.

У Музеју су имали прилику да виде и изложбу Читање боја где су представљени јединствени и аутентични предмети из 19.века који су део етнографске збирке, текстилно покућство бојено органским бојама, који чине важан елемент нашег куклтурног наслеђа.

Сви циљеви и задаци су остварени као и корелација између предмета историја, географија, ликовна култура, музичка култура, биологија, хемија, математика, физика, техничко образовање, веронаука.